Jak robić zdjęcia jedzenia?

Jedzenie na zdjęciach reklamowych i w czasopismach kulinarnych wygląda niezwykle apetycznie. Często narzekamy, że przyrządzane przez nas potrawy się prezentują się tak atrakcyjnie. Nie musimy się jednak martwić o nasz brak talentu kulinarnego. Przy takich sesjach fotograficznych jedzenie układają specjalnie do tego zatrudnieni fachowcy – elementy potraw są przytwierdzane do kompozycji na stałe, niektóre produkty bywają sztuczne bądź barwione, a do wykończenia takich dań stosuje się specyfiki w żadnym razie nie nadające się do spożycia, jak chociażby olej silnikowy, który zastępuje polewę do deserów. Oprócz tego kolory potraw są podkręcane w programach graficznych, dzięki czemu potrawy są bardziej barwne i wyglądają na smaczne. Jednak my także możemy zrobić w domu ładne zdjęcia jedzenia i to bez uciekania się do tego typu sztuczek. W kulinarnej fotografii niezwykle istotne jest właściwe oświetlenie, gdyż ono sprawia, że potrawy prezentują się zachęcająco. Możemy skorzystać przy tym ze światła dziennego, ustawiając nasze dania przy oknie. Warto pobawić się w grę światła i cieni. Także układ danej potrawy powinien być ciekawy i atrakcyjny. Można na talerzu ułożyć niebanalną kompozycję z elementów naszego dania. Dobrze jest mieć pod ręką barwne przyprawy, zielone liście bazylii lub pietruszki, nasiona, posypki, plasterki warzyw i owoców. Potrawa powinna być podana na ładnej zastawie, talerz można postawić na serwecie i położyć obok błyszczące sztućce. Dzięki tym metodom nasze danie będzie wyglądało smakowicie.

Komentarze zamkięte